DICURAN FORTE 80-WP
Proizvajalec

SYNGENTA Crop Protection AG, Basel, Švica

Zastopnik

Syngenta Agro d.o.o., Kržičeva 3, Ljubljana

Formulacija

močljivi prašek (WP)

Aktivna Snov

klortoluron 79,25 % + triasulfuron 0,75 %

Strupenost

Sredstvo ni razvrščeno med nevarne pripravke.

S stavki so: 2-13-36/37-61.

Pripravek je okolju nevaren. Je zelo strupen za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje.

Uporaba

Za zatiranje enoletnega travnega plevela : navadni srakoperec ( Apera spica-venti ) in njivni lisičji rep ( Alopecurus myosuroides ) ter večine vrst širokolistnega plevela : plezajoča lakota ali smolenec ( Galium aparine ), njivska vijolica ( Viola arvensis ), jetičniki ( Veronica spp .), navadni zebrat ( Galeopsis tetrahit ), kamilice ( Chamomilla spp. ) , žarkasta dvoglavka ( Bifora radians ) v ozimni pšenici in ozimnem ječmenu v odmerku 2 kg/ha (20 g na 100 m 2 ) za tretiranje pred vznikom ali 1,5 kg/ha (15 g na 100 m 2 ) za tretiranje po vzniku pšenice ali ječmena.

Karenca

Zagotovljena s časom uporabe.

Opozorila

Tretira se jeseni, pred ali po vzniku posevka, do razvoja dveh listov, ob opozorilu, da se ječmen ne sme tretirati pred vznikom. Sredstvo se ne sme uporabljati pri poznih setvah ali kadar obstaja nevarnost nizkih temperatur (pod 0 ° C).

Spomladi se lahko ozimno pšenico in ječmen tretira od razvojne faze treh listov pa do konca razraščanja (razvojne faze D, E, F in G ali 13, 21, 25 in 29).

Sredstvo se ne sme uporabljati na tleh, ki vsebujejo manj kot 1 % humusa ali več kot 6 % humusa.

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih, ter zanašanje sredstva na sosednje občutljive rastline (vrtnine, repa, oljna ogrščica, soja, sončnice, detelje, lucerna in druge).

V primeru preoravanja je obvezno globoko oranje, seje pa se lahko le jaro pšenico in koruzo.

Na tretiranih površinah se lahko v jeseni istega leta seje silažno koruzo, ozimno oljno ogrščico, pšenico in ječmen, spomladi naslednjega leta pa koruzo, sojo, repo, krompir, grah, fižol, bob, lan in lečo. Pred setvijo (jeseni ali spomladi) je potrebno njivo preorati.

Sredstvo se lahko na isti površini uporabi samo enkrat letno.

Sredstvo je fitotoksično za pšenico sorte "slavonka", pri novih sortah pšenice pa je potrebno preveriti njihovo občutljivost.

Številka in datum dovoljenja

32702119/01 z dne 17.05.2001 do 25.01.2006