FLAMENCO
Proizvajalec

AVENTIS CropScience, Lyon, Francija

Zastopnik

AVENTIS CropScience d.o.o., Tržaška c. 132, Ljubljana

Formulacija

koncentrirana suspenzija (SC)

Aktivna Snov

flukvinkonazol 100 g/l

Strupenost

Sredstvo se razvršča med nevarne pripravke, kot:

Xn Zdravju škodljivo.
R 22 Zdravju škodljivo pri zaužitju.
R 43 Stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost.

S-stavki so: 2-13-36/37/39-46-61.

Pripravek je strupen za vodne organizme, lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje.

Uporaba

Kot sistemični fungicid za zatiranje glivičnih bolezni:

  1. na pšenici za zatiranje pšenične pepelovke ( Blumeria graminis f.sp. tritici ), listne pegavosti pšenice ( Mycosphaerella graminiciola ), rjavenje pšeničnih plev ( Stagonospora nodorum ), žitnih rj ( Puccinia spp . ) in rženega listnega ožiga ( Rhynchosporium secalis ) v odmerku 1-1,5 l/ha. Uporabimo ga ob pojavu prvih znamenj bolezni. V eni rastni dobi ga lahko uporabimo največ dvakrat.

  2. na sladkorni pesi za zatiranje pesne listne pegavosti ( Cercospora beticola ), pesne pepelovke ( Erysiphe betae ), sive pesne listne pegavosti ( Ramularia beticola ) in pesne rje ( Uromyces betae ) v odmerku 0,8-1,2 l/ha. Škropimo 1-2 krat preventivno ali najkasneje ob pojavu prvih znakov okužb.

Karenca

Karence je 35 dni za žita ter 56 dni za peso.

Mejna vrednost za flukvikonazol v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora je 0,1 mg/kg žita ter 0,05 mg/kg za peso.

Opozorila

Pri delu moramo preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, podtalnice, izvirov in zajetij pitne vode tako, da škropimo v oddaljenosti najmanj 20 m od vodnega vira.

Pripravek lahko mešamo z insekticidi na osnovi deltametrina, pri uporabi v žitih ga lahko mešamo s pripravki na osnovi jodosulfuron-metil-natrija in amidosulfurona.

Če pripravek uporabljamo v skladu z navodilom za uporabo na gojenih rastlinah, za katere je namenjen, ni fitotoksičen. Ne smemo ga uporabljati v poškodovanih posevkih in v posevkih, ki so zelo prizadeti zaradi bolezni, škodljivcev, mraza ali stoječe vode.

Številka in datum dovoljenja

32702226/01 z dne 3.7.2001, do 5.6.2006