GAUCHO WS 70
Proizvajalec

BAYER AG, Leverkusen, Nemčija

Zastopnik

BAYER PHARMA, d.o.o., Celovška 135, Ljubljana

Formulacija

močljivi prašek za vlažno tretiranje semena (WS)

Aktivna Snov

imidakloprid 70 %

Strupenost

Je strupen za ljudi, ribe in toplokrvne živali, po vsebnosti aktivne snovi je razvrščen v 3. skupino strupenosti. Strupen je za čebele, vendar jih zaradi načina uporabe (v zaprtem prostoru) ne ogroža.

Uporaba

Je insekticid za tretiranje semena sladkorne pese za zatiranje strun (Elateridae), sovk iz rodu Agrotis ( Agrotis spp.), pesnega bolhača ( Chaetocnema tibialis ), pesne muhe ( Pegomya hyoscyami ), listnih sovk ( Mamestra spp.), mahovinarja ( Atomaria linearis ) in listnih uši (Aphididae) v odmerku 130 g sredstva na enoto semena (100.000 semen) oz. 170 g sredstva na ha (1,7 g sredstva na 100 m 2 ). Sredstvo deluje dolgoročno in varuje posevek tudi v času rasti.

Pri teži semena 2,7 kg/semensko enoto (100.000 semen) se doda 3,3 kg sredstva na 100 kg semena. Vse skupaj se razredči z 20-40 l vode (0,33 kg sredstva na 10 kg semena + 2-4 l vode). Razkuženo seme se nato osuši do naravne vlage. Ne sme se prekoračiti dovoljene temperature.

Karenca

Zagotovljena je s časom uporabe.

Opozorila

Seme se tretira v napravah za razkuževanje semena, ki morajo brezhibno delovati, tako da je nanašanje sredstva natančno. Sredstvo se mora enakomerno porazdeliti po semenu. Razkuženega semena se ne sme uporabljati za prehrano ljudi, rib, ptic in ostalih živali in ne za industrijsko predelavo. Razkuženega semena se ne sme puščati na površini zemlje. Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, vodnjakov, jezer in vodnih izvirov.

Sredstvo se lahko meša s fungicidi WS in FS formulacij.

Če se sredstvo uporablja v predpisanem odmerku in na ustrezen način, ni fitotoksično za sladkorno peso.

Številka in datum dovoljenja

32702213/99 z dne 28.03.2000, do 28.03.2010