GEOCID G-5
Proizvajalec

CHROMOS AGRO, d. d., Zagreb, Hrvaška

Zastopnik

DEMETRA, d. o. o., Predjamska 11, Ljubljana

Formulacija

granulat (GR)

Aktivna Snov

karbofuran 5 %

Strupenost

Sredstvo se razvršča med nevarne pripravke, kot:

T Strupeno; R 25 Strupeno pri zaužitju; S 1/2 Hraniti zaklenjeno in izven dosega otrok; S 13 Hraniti ločeno od hrane, pijače in krmil; S 36/37 Nositi primerno zaščitno obleko in zaščitne rokavice; S 46 Če pride do zaužitja, takoj poiskati zdravniško pomoč in pokazati embalažo ali etiketo; S 61 Ne izpuščati/odlagati v okolje. Upoštevati posebna navodila/varnostni list. Sredstvo je zelo strupeno za vodne organizme: lahko povzroča dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje. Sredstvo je strupeno za ptice.

Uporaba
  1. Kot sistemični insekticid v rastlinjakih pri pridelovanju okrasnih rastlin za zatiranje škodljivih žuželk v odmerku 200-300 g/100 m 2 ;

  2. kot nematocid za zatiranje rastlinsko parazitskih ogorčic v krompirju, koruzi in pesi v odmerku 20 do 30 kg/ha v vrste (200-300 g/100 m 2 ). Sredstvo je potrebno obvezno vdelati čim globlje v tla.

Karenca

120 dni za krompir, za ostale posevke je zagotovljena s časom in načinom uporabe.

Mejna vrednost karbofurana v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora je določena v Pravilniku o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora (Uradni list RS, št. 54/99).

Opozorila

Sredstvo se ne sme uporabljati pri pridelavi vrtnin in zgodnjega krompirja, ter na območjih vodozbirnih pasov. Sredstvo se lahko na isti površini uporablja samo enkrat letno. Sredstvo uporabljeno v prepisanih količinah in na predpisan način ni fitotoksično za skaljeno seme, niti za posevke v času presajanja. Za nove, redke in hibridne vrste je priporočljivo preveriti fitotoksičnost.

Številka in datum dovoljenja

3270213/01 z dne 13.2.2002, do 15.1.2007