HUSSAR
Proizvajalec

Aventis Crop Science, Francija

Zastopnik

Aventis Crop Science d.o.o., Tržaška 132, Ljubljana

Formulacija

močljiva zrnca (WG)

Aktivna Snov

natrijev jodosulforon metil 5 %

Strupenost

Pripravek se razvršča kot:

Xi Dražilno.
R 41 Nevarnost hudih poškodb oči.

S stavki so: 2-13-26-36/37/39-61.

Zelo je strupen za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodne organizme.

Uporaba

Za zatiranje enoletnega širokolistnega in ozkolistnega plevela in nekaterih vrst večletnega širokolistnega plevela v ozimni in jari pšenici ter ozimnem in jarem ječmenu ter rži in tritikali v odmerku 0,1-0,2 kg/ha (10-20 g na 1000 m 2 ). Priporočena količina vode je 200 -300 l na ha (20-30 l vode na 1000 m 2 ). Škropimo od začetka razraščanja do začetka razvoja zgornjega lista v ozimni pšenici in ozimnem ječmenu (BBCH 13 do 37), ter od tretjega lista do konca razraščanja v jari pšenici in jarem ječmenu (BBCH 13 do 29).

Najboljše rezultate dosežemo v času, ko je ozkolistni plevel v fazi dveh listov in do konca razraščanja, in ko je širokolistni plevel v fazi 2 do 6 listov.

Karenca

Karenca je zagotovljena s časom uporabe.

Mejne vrednosti ostankov natrijevega jodosulforon metila v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora je 0,01 mg/kg žita.

Opozorila

Sredstvo lahko na isti površini uporabimo enkrat v rastni dobi. Omejitev v normalnem kolobarju ni. V primeru predčasnega uničenja posevka, lahko 15 dni po škropljenju posejemo jaro pšenico ali jari ječmen. Koruzo lahko posejemo 30 dni po škropljenju. Oslabljenega posevka zaradi mraza, bolezni in drugih poškodb ne škropimo.

Pri uporabi moramo preprečiti onesnaženje vodotokov, vodnjakov, jezer in vodnih izvirov s tem, da škropimo najmanj 20 m od njih.

Pripravka ne uporabljamo v posevkih, ki so oslabljeni od rastlinskih bolezni, škodljivcev, mraza ali stoječe vode.

Sredstvo lahko mešamo s herbicidi na podlagi MCPP-P, MCPA, amidosulfurona, bromoksinila, ioksinila, fenoksaprop-etila in diflufenikana. Lahko ga mešamo s fungicidi na osnovi epikonazola, prokloraza, tebukonazola, triadimenola, azoksistrobina, ciprodinila, fenpropidina in fenpropimorfa ter insekticidi na osnovi deltametrina. Lahko ga mešamo s tekočimi dušikovimi gnojili, mineralnimi olji in regulatorji rasti.

Številka in datum dovoljenja

3270281/01 z dne 23.02.2001, do 23.02.2006