LONTREL 100
Proizvajalec

Dow AgroSciences, V.m.b.H., Dunaj, Avstrija

Zastopnik

AROPI d.o.o., Rače, Grajski trg 21

Formulacija

koncentrat za raztopino (SL)

Aktivna Snov

klopiralid 100 g/l

Strupenost

Sredstvo se razvršča med nevarne pripravke kot Xi (dražilno), R 43 - stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost. Škodljiv je za ptice. Ni strupen za čebele.

Uporaba
  1. v sladkorni pesi za zatiranje naslednjih vrst širokolistnega plevela: navadna ambrozija ( Ambrosia artemisiifolia ), njivski osat ( Cirsium arvense ), kamilice ( Matricaria spp.), njivska pasja kamilica ( Anthemis arvensis ), samonikla sončnica ( Helianthus annuus ), škrbinka ( Sonchus spp.), navadni grint ( Senecio vulgaris ), deljenolistni mrkač ( Bidens tripartita ), kobulnice (Apiaceae) in metuljnice (Fabaceae) v odmerku 0,6-1,2 l/ha (60-120 ml na 30-50 l vode na 1000 m 2 ). Tretira se po vzniku posevka, ko je plevel v razvojni fazi 2-6 listov;

  2. v koruzi (za zrnje) v odmerku 0,6-1 l/ha (6-10 ml na 10 l vode), predvsem za zatiranje osata ( Cirsium spp.) in navadne ambrozije ( Ambrosia artemisiifolia ). Uporablja se po vzniku koruze in plevela, ko je plevel v razvojni fazi 2-6 listov.

  3. v ozimnem in jarem ječmenu, ozimni in jari pšenici ter tritikali v odmerku 0,9 l/ha za zatiranje naslednjih vrst širokolistnega plevela: navadna ambrozija ( Ambrosia artemisiifolia ), osat ( Cirsium spp.), kamilica ( Matricaria spp.), njivska pasja kamilica ( Anthemis arvensis ), škrbinka ( Sonchus spp.), navadni grint ( Senecio vulgaris ), grašica ( Vicia spp.), glavinec ( Centaurea spp.), bodič ( Xanthium spp.), slak ( Convolvulus spp.) in drugi, od sredine razraščanja žit do najpozneje do faze razvoja drugega kolenca (EC 25-32).

Karenca

Za koruzo je 70 dni, za sladkorno peso in žita je zagotovljena s časom uporabe. Mejna vrednost ostanka klopiralida v koruzi in sladkorni pesi je 0,1 mg/kg.

Opozorila

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Sredstvo se lahko uporabi na isti površini največ enkrat letno.

Za razširitev delovanja na plevel, na katerega LONTREL 100 deluje slabše: metlike ( Chenopodium spp.), dresni ( Polygonum spp.), plezajoča lakota ( Galium aparine ), jetičniki ( Veronica spp.) in navadni plešec ( Capsella bursa pastoris ), se lahko sredstvo meša z drugimi herbicidi na podlagi fenmedifama, desmedifama, etofumesata, kloridazona, metamitrona, fluroksipira, dikambe, 2,4-D, MCPA in MCPP.

Grah se ne sme sejati 16 mesecev po uporabi sredstva. Jeseni istega leta in spomladi naslednjega leta se ne sme sejati lucerne, detelj, graha, korenčka, peteršilja, pastinaka, solate in paradižnika zaradi izrazite občutljivosti na ostanke sredstva v tleh. Pri uporabi sredstva se mora preprečiti zanašanje na sosednje posevke.

Številka in datum dovoljenja

32702194/99 z dne 28.02.2000, do 27.07.2009