MIMIC
Proizvajalec

Dow AgroSciences GmbH, Dunaj, Avstrija

Zastopnik

KARSIA Dutovlje, d. o. o., PE Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana

Formulacija

koncentrirana suspenzija (SC)

Aktivna Snov

tebufenozid 240 g/l

Strupenost

Sredstvo se razvršča med nevarne pripravke z oznako:

X n Zdravju škodljivo.

R 40 Možna nevarnost trajnih okvar zdravja.

S 2 Hraniti izven dosega otrok.

S 13 Hraniti ločeno od hrane, pijače, krmil.

S 36/37 Nositi primerno zaščitno obleko in zaščitne rokavice.

S 61 Ne izpuščati/odlagati v okolje. Upoštevati posebna navodila/varnostni list.

Sredstvo je okolju nevarno. Strupeno je za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje. Proizvajalec je dolžan nevarnost sredstva vidno označiti na embalaži in v navodilu.

Uporaba

Je insekticid s hormonskim delovanjem (pospešuje preobrazbo škodljivcev) Uporablja se za zatiranje:

  1. jabolčnega zavijača ( Cydia pomonella ) v 0,06 % koncentraciji (6 ml na 10 l vode) oziroma v odmerku 0,9-1 l/ha (9-10 ml na 100 m 2 ), in sicer:

  • 1. rod : tretira se približno 8 dni po odlaganju jajčec, oz. ob začetku izleganja ličink iz jajčec, vendar se glede na to, da je let metuljčkov prvega rodu zelo razvlečen, priporoča s tretiranjem počakati do konca junijskega trebljenja plodov. Najugodnejši čas tretiranja proti prvemu rodu jabolčnega zavijača je konec prve dekade junija in sredina junija. Tretiranje se ponovi po 10 – 14ih dneh, če se na feromonske vabe ujame 10 ali več metuljčkov na dan;

  • 2. rod : tretira se 4-5 dni po odlaganju jajčec drugega rodu, oz. v začetku izleganja ličink iz jajčec. Konec leta metuljčkov prvega rodu se običajno prepleta z začetkom leta metuljčkov drugega rodu, zato se na feromonske vabe ni mogoče zanašati. Ravna se po napovedih prognostične službe, oz. se tretira med 15. in 20. julijem;

  1. sadnega zavijača ( Adoxophyes orana ), rjavega sadnega lupinarja ( Archips podana ), pasastega sadnega lupinarja ( Pandemis heparana ) v 0,06 % koncentraciji (6 ml na 10 l vode) oziroma v odmerku 0,9 – l,0 l/ha (9-10 ml na 100 m 2 ), in sicer:

  • gosenice, ki so prezimile: tretira se pred cvetenjem, če se pojavi 3-5 gosenic na 100 cvetnih šopkov;

  • 1. rod (poletna generacija): tretira se ob začetku izleganja ličink iz jajčec, to je v naših razmerah običajno sredi junija, oz. v drugi polovici junija. Če je let metuljčkov zelo razvlečen, se tretiranje po 14-20 dneh ponovi;

  • 2. rod: drugega rodu se ne zatira, ker v naših razmerah ne povzroča škode;

  1. pasastega grozdnega sukača ( Eupoecilia ambiguella ) in križastega grozdnega sukača ( Lobesia botrana ) v 0,06 % koncentraciji (6 ml na 10 l vode) oziroma v odmerku 0,6 l/ha (6 ml na 100 m 2 ), in sicer:

  • 1. rod : se zatira le izjemoma. Če je tretiranje potrebno, se ga opravi 10 dni pred cvetenjem vinske trte, drugi orientacijski termin je deveti razviti list na mladici vinske trte;

  • 2. rod : se tretira ob izleganju ličink iz jajčec, oz. če se uporablja feromonske vabe, 7-8 dni po povečanem letu metuljčkov. Običajno ta termin sovpada s fenofazo zapiranja grozdov. Če je let metuljčkov zelo razvlečen, se tretiranje ponovi po 14 dneh.

  1. kapusovega belina ( Pieris brassicae ), kapusovega molja ( Plutella xylostella ) in različnih sovk na kapusnicah ( Mamestra spp., Lacanobia spp., Agrotis spp.) v 0,04-0,07 % koncentraciji (4-7 ml na 10 l vode), oziroma v odmerku največ 0,3-0,4 l/ha pri uporabi 400-500 l vode na ha. Škropi se enkrat letno v času, ko se pričnejo izlegati gosenice, višji odmerki pa so namenjeni za uporabo po končanem izleganju gosenic.

Sredstvo nima negativnih vplivov na koristno entomofavno (Ni strupen za čebele), zato ga je mogoče uporabitit tudi v integriranem pridelovanju grozdja, sadja in zelenjave.

Karenca

14 dni za sadje in kapusnice ter 21 dni za vinsko trto.

Mejna vrednost tebufenozida v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora je za sadje, kapusnice in vinsko trto 0,5 mg/kg.

Opozorila

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Ob predpisani uporabi sredstvo ni fitotoksično za rastline.

Sredstvo se lahko meša z večino fungicidov, insekticidov in foliarnih gnojil. Ne sme se mešati s sredstvi, ki imajo močno alkalno reakcijo (npr. bakrenoapnena brozga).

Številka in datum dovoljenja

32702277/01 z dne 12.3.2002, do 5.3.2007