MOTIVELL
Proizvajalec

BASF AG, Ludwigshafen, Nemčija

Zastopnik

BASF SLOVENIJA d.o.o., Kersnikova 5, Ljubljana

Formulacija

koncentrirana suspenzija (SC)

Aktivna Snov

nikosulfuron 40 g/l

Strupenost

Sredstvo se razvršča med nevarne pripravke z oznako:

Xn Zdravju škodljivo.
R 38 Draži kožo.
R 40 Možna nevarnost trajnih okvar zdravja.
R 43 Stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost.

S-stavki so: 2-13-36/37/39-46-61.

Zelo je strupen za vodne organizme in lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje. Ni strupen za čebele.

Uporaba

Za zatiranje plevelov v koruzi in sicer:

  1. za zatiranje enoletnih travnih in širokolistnih plevelov , ko imajo 2-6 listov, v količini 1 l/ha,

  2. za zatiranje večletnih travnih (rizomskih) plevelov , ko so veliki 20 do 30 cm, v odmerku 1,25 l/ha. Učinkovitost sredstva, zlasti na divji sirek ( Sorghum halepense ) , je boljša ob škropljenju v split aplikaciji (dvakrat po 0,625 l/ha). Prvo tretiranje je potrebno opraviti v času, ko imajo pleveli 2-6 listov, drugo pa po 10-14 dneh. Selektivnost na koruzo je najboljša, ko ima koruza 3-6 listov.

Priporočena poraba vode je 150 do 250 l/ha.

Optimalno delovanje sredstva je v toplem in vlažnem vremenu. Optimalna vlažnost tal pred tretiranjem in po njem pospešuje učinkovitost herbicida. Delovanje sredstva je slabše, če so rastline v času škropljenja v fiziološkem stresu (dolgotrajna suša), saj je sprejem aktivne snovi upočasnjen.

Sredstvo se lahko uporablja kot korekcijski herbicid po slabo uspelih ali neuspelih aplikacijah s talnimi herbicidi ali pa kot samostojen herbicid za tretiranje po vzniku plevela in koruze, brez predhodnega zatiranja plevela, še posebaj na površinah zapleveljenih z divjim sirkom ( Sorghum halepense ) in laškim muhvičem ( Setaria italica ) .

Za izboljšanje delovanja na širokolistne plevele se MOTIVELL-u lahko dodaja sredstva na osnovi aktivnih snovi bentazona in dikambe. Sredstva se doda MOTIVELL-u v predpisani količini pri prvi ali drugi split aplikaciji, kar je odvisno od razvoja plevelov.

Karenca

Karenca je 60 dni. Delovna karenca je 3 dni.

Mejna vrednost nikosulfurona v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora je 0,02 mg/kg koruze.

Opozorila

Če je potrebno škropljeni posevek koruze predčasno preorati, se lahko na isti površini ponovno poseje koruzo. Seje se lahko tudi sojo, vendar je potrebno pred tem tla preorati; sejanje sirka in križnic ni dovoljeno. V normalnih razmerah lahko koruzi v kolobarju sledi ozimna pšenica, do naslednje setve rži pa mora od uporabe sredstva do setve preteči najmanj 5 mesecev.

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, vodnjakov, jezer in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Številka in datum dovoljenja

32702234/00 z dne 29.01.2001, do 29.01.2006