OLEODIAZINON
Proizvajalec

Pinus TKI Rače d.d., Grajski trg 21, Rač e  

Zastopnik
Formulacija

koncentrat za emulzijo (EC) 

Aktivna Snov

rafinirano mineralno olje 740 g/l + diazinon 90 g/l 

Strupenost

Sredstvo se razvršča med nevarne pripravke z oznako:

X n Zdravju škodljivo, R 22 Zdravju škodljivo pri zaužitju; S 2 Hraniti izven dosega otrok; S 13 Hraniti ločeno od hrane, pijače, krmil; S 36/37/39 Nositi primerno zaščitno obleko, zaščitne rokavice in zaščito za oči/obraz; S 46 Če pride do zaužitja, takoj poiskati zdravniško pomoč in pokazati embalažo ali etiketo; S 61 Ne izpuščati/odlagati v okolje. Upoštevati posebna navodila/varnostni list. Pripravek je okolju nevaren. Zelo je strupen za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje. Strupen je za čebele in ptice. 

Uporaba

Kot kontaktni insekticid za zatiranje vseh razvojnih oblik škodljivih insektov, ki prezimujejo na:

a) sadnem drevju : ameriški kapar ( Comstocaspis perniciosa ), češpljev kapar ( Parthenoleucanium corni ), mali zimski pedic ( Operophtera brumata ), listne uši (Aphididae), bolšice ( Psylla spp.), zimska jajčeca rdeče sadne pršice ( Panonychus ulmi ) in drugih škodljivcev, ki prezimujejo na sadnem drevju, v 1,5 % koncentraciji (150 ml na 10 l vode).

Škropi se v času mirovanja oziroma spomladi, med brstenjem do razvojne faze "mišje uho" (do fenoloških faz C in D).

b) vinski trti za zatiranje pršice trsne kodravosti ali akarinoze ( Calepitrimerus vitis ) in nekaterih škodljivcev na vinski trti (zimska jajčeca rdeče sadne pršice, kaparji, uši…) v 1,5 % koncentraiji ob porabi 400-600 l vode na hektar. Škropi se v začetku odpiranja brstov vinske trte (fenološka faza B-C).

Proizvajalec je dolžan v navodilu za uporabo s sliko razvojne faze sadnega drevja prikazati čas uporabe sredstva.

Karenca

Karenca je zagotovljena s časom uporabe.

Mejne vrednosti diazinona so določene v Pravilniku o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora (Uradni list RS, št. 54/99). 

Opozorila

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Sredstvo se lahko uporablja na isti površini oziroma nasadu največ enkrat letno.

Sredstva se ne sme uporabljati v vetrovnem vremenu.

Sredstvo, ki je uporabljeno v predpisanih količinah in na ustrezen način, ni fitotoksično za kulturne rastline. Če je sredstvo uporabljeno po razvojni fazi mišje uho, lahko deluje fitotoksično na sadno drevje.

Sredstva se ne sme mešati z drugimi pripravki. 

Številka in datum dovoljenja

3270297/01 z dne 23.1.2002, do 4.12.2011