BAKRENI DITHANE
Proizvajalec

Dow AgroSciences GmbH, Dunaj, Avstrija

Zastopnik

KARSIA Dutovlje, d. o. o., PE Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana

Formulacija

močljivi prašek (WP)

Aktivna Snov

mankozeb 25 % + baker v obliki bakrovega oksiklorida 30 %

Strupenost

4. skupina

Uporaba

kot preventivni fungicid:

  1. v vinogradih za zatiranje peronospore vinske trte ( Plasmopara viticola ) , črne pegavosti vinske trte ( Phomopsis viticola ) in črne grozdne gnilobe ( Guignardia bidwellii ) v 0,3-0,4 % koncentraciji (30-40 g na 10 l vode). Črno pegavost vinske trte se zatira zgodaj spomladi (1-2 tretiranji) v fenofazah B-C, D-E ali 02-09;

  2. v sadovnjakih za zatiranje jablanovega škrlupa ( Venturia inaequalis ) v 0,7-0,8 % koncentraciji (70-80 g na 10 l vode) za prvo tretiranje med mirovanjem do razvojne faze "mišjega ušesa" in v 0,3-0,4 % koncentraciji (30-40 g na 10 l vode) za drugo tretiranje do pojava rdečih popkov;

  3. na poljščinah za zatiranje krompirjeve ( paradižnikove ) plesni ( Phytophthora infestans ) in črne listne pegavosti krompirja ( paradižnika ) ( Alternaria solani ) v odmerku 3-4 kg/ha (30-40 g na 100 m 2 ).

Karenca

14 dni za krompir in paradižnik (na prostem in v zaprtem prostoru), 21 dni za namizno grozdje, 42 dni za vinsko grozdje.

Opozorila

Sredstvo se ne sme mešati s kislimi insekticidi (fosfamidon, diklorvos, heptenofos) in z reaktivnimi ditiofosfornimi insekticidi (fosmet, malation in fosalon). Sredstvo se lahko na krompirju uporabi trikrat in na paradižniku dvakrat letno, število tretiranj pri vinski trti ni omejeno. Proizvajalec je dolžan v navodilu za uporabo s sliko razvojnih faz vinske trte (za prvi dve tretiranji) in jablane prikazati čas uporabe sredstva.

Številka in datum dovoljenja

SFS 5121 z dne 23.08.1995, do 23.08.2005