PROMETREX 50 SC
Proizvajalec

MAKTESHIM AGAN CHEMICAL MANUFACTURERS Ltd., Izrael

Zastopnik

KARSIA Dutovlje d.o.o., PE Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana

Formulacija

koncentrirana suspenzija (SC)

Aktivna Snov

prometrin 500 g/l

Strupenost

Sredstvo je po vsebnosti aktivne snovi razvrščen izven skupin strupov. Zelo je strupen za alge in strupen za druge vodne organizme, ker je počasi razgradljiv in lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje. Manj je strupen za ptice in nestrupen za čebele.

Uporaba

Za zatiranje enoletnega širokolistnega plevela :

  • v soji, sončnicah in grahu v odmerku 1,5-3,0 l/ha (15-30 ml/100 m 2 ). Tretiramo po setvi, vendar pred vznikom posevka. Potrebna je globlja setev (4-6 cm).

  • v krompirju v odmerku 2-3 l/ha (20-30 ml/100 m 2 ). Tretiramo po sajenju, vendar pred vznikom krompirja.

  • v bombažu v odmerku 2 l/ha (20 ml/100 m 2 ). Tretiramo hkrati s setvijo.

Karenca

70 dni za krompir, za druge posevke je zagotovljena s časom uporabe.

Opozorila

Manjše odmerke sredstva uporabimo na srednje težkih tleh in večje na težkih tleh in tleh z veliko humusa (do 6 % humusa). Zaradi persistentnosti v tleh lahko naslednji posevek sejemo šele pet mesecev po tretiranju (razen oljne ogrščice in lucerne, ki ju ni priporočljivo sejati že v jeseni istega leta), posevke, v katerih se sredstvo uporablja, pa lahko sejemo prej (soja,sončnice, grah, krompir in bombaž). Sredstvo ni dovolj učinkovito za zatiranje plevela iz družin kobulnic ( Apiaceae ), metuljnic ( Fabaceae ), in križnic ( Brassicaceae ). Sredstvo lahko na istem zemljišču uporabimo samo enkrat letno. Pri uporabi na peščenih, skeletnih in drugih lahkih tleh lahko deluje fitotoksično, ker zaradi izpiranja izgubi selektivnost.

Številka in datum dovoljenja

SFS 8027 z dne 05.02.1998, do 05.02.2003