BASAGRAN DP-P
Proizvajalec

BASF AG, Ludwigshafen, Nemčija

Zastopnik

BASF SLOVENIJA d.o.o., Dunajska 111a, Ljubljana

Formulacija

vodotopni koncentrat (SL)

Aktivna Snov

bentazon 333 g/l + diklorprop 233 g/l

Strupenost

Sredstvo je razvrščeno med pripravke, katerih promet je dovoljen v Republiki Sloveniji z oznakami Xn (zdravju škodljivo) in R 22 - zdravju škodljivo pri zaužitju, R 41 - navrnost hudih poškodb oči, R 43 - stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost.

Uporaba
  1. Za zatiranje širokolistnega plevela , zlasti kamilice ( Chamomilla spp. ), plezajoče lakote ali smolenca ( Galium aparine ) in navadne zvezdice ( Stellaria media ) v ozimnem in jarem žitu brez podsevkov , z izjemo jare rži, durum pšenice in tritikale. Tretiramo spomladi od 3. lista do konca razraščanja žit. Optimalen rok uporabe je od sredine razraščanja do pojava prvega kolenca žit (razvojne faze 25-31 po Zadoksu ali F, G, H in I po Kellerju in Baggioliniju), oziroma, ko so pleveli v fazi bujne rasti (od drugega lista naprej);

  2. v ozimni pšenici in ječmenu je za namene poznejšega zatiranja plevela mogoča tudi uporaba po zaključenem kolenčenju; od začetka razvoja zastavičarja do odpiranja nožnice (razvojne faze 39-49 po Zadoksu; ali L, M-N po Kellerju in Baggioliniju).

Karenca

Zagotovljena s časom uporabe sredstva.

Opozorila

riporoča se tretiranje v zmerno toplem in sončnem vremenu pri temperaturah zraka nad 7 ° C. Preprečiti se mora zanašanje sredstva na sosednje kulture. V primeru predčasnega preoravanja tretiranega posevka se lahko po štirih tednih seje širokolistne kulture. Uporaba sredstva v jari rži, durum pšenici in tritikali se ne priporoča. Sredstva se ne sme uporabiti v oslabljenih posevkih ali če pričakujemo nočno pozebo. Na istem zemljišču se ga lahko uporabi samo enkrat letno. Sredstva se ne sme uporabljati na vodovarstvenih območjih. Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih. Dovoljeno je mešanje z drugimi herbicidi, fungicidi in tekočimi dušičnimi gnojili.

Številka in datum dovoljenja

SFS 9144 z dne 16.11.1999, do 16.11.2004