Proizvajalec
| Syngenta Crop Protection AG, Basel, Švica
|
Zastopnik
| Syngenta Agro d.o.o., Ljubljana, Kržičeva 3
|
Formulacija
| močljivi prašek (WP)
|
Aktivna Snov
| metalaksil - M 4 % + mankozeb 64 %
|
Strupenost
| Sredstvo je razvrščeno kot Xi (dražilno) in R 36/37-43. Zelo je strupeno za vodne organizme. Za čebele ni strupeno
|
Uporaba
| Za preventivno zatiranje:
peronospore vinske trte
(
Plasmopara viticola
) v 0,25 % koncentraciji oziroma v odmerku 2,5 kg / ha, pri porabi 1000 l vode / ha (25 g / 10 l vode);
krompirjeve plesni
(
Phytophthora infestans
) v odmerku 2,5 kg / ha (25 g / 100 m
2
);
paradižnikove plesni
(
Phytophthora infestans
) in
okrogle listne pegavosti paradižnika
(
Septoria lycopersici
) v odmerku 3,0-3,5 kg / ha (30-35 g / 100 m
2
).
koreninske trohnobe malin
(
Phytophthora fragariae
) v 0,5 % koncentraciji (50 g / 10 l vode) oziroma 5 kg/ha (50 g / 100 m
2
) ob porabi 1000 l vode / ha;
robidove plesni
(
Peronospora sparsa
) v 0,25 % koncentraciji (25 g / 10 l vode) oziroma odmerku 2,5 kg / ha (25 g / 100 m
2
) ob porabi 1000 l vode / ha;
gnilobe jagodnih rizomov
(
Phytophthora cactorum
) in
jagodne rdeče koreninske gnilobe
(
Phytophthora fragariae
) v 0,5 % koncentraciji (50 g / 10 l vode) oziroma v odmerku 5 kg / ha (50 g / 100 m
2
) ob porabi 1000 l vode / ha;
čebulne plesni
(
Peronospora destructor
) na čebuli, česnu in šalotki v odmerku 2,5-3,0 kg / ha (25-30 g / 100 m
2
);
solatne plesni
(
Bremia lactucae
) v odmerku 1,9-2,5 kg / ha (19-25 g / 100 m
2
);
krompirjeve in paradižnikove plesni
(
Phytophthora infestans
) v odmerku 1,9-2,5 kg / ha (19-25 g / 100 m
2
) in
okrogle listne pegavosti paradižnika
(
Septoria lycopersici
)
na jajčevcu
v odmerku 2,5-3,5 kg / ha (25-35 g / 100 m
2
);
špinačne plesni
(
Peronospora farinosa f. sp. spinaciae
) v odmerku 2,5 kg / ha (25 g / 100 m
2
);
bolezni okrasnih rastlin, ki jih povzročajo glive iz rodov Peronospora
spp
.
in
Albugo spp
.
v 0,25 % koncentraciji (25 g / 10 l vode);
kumarne plesni
(
Pseudoperonospora cubensis
) na kumarah, melonah in bučah v odmerku 2,8 kg/ha (28 g / 100 m
2
).
|
Karenca
| 5 dni za kumare, melone in buče, 14 dni za paradižnik in špinačo, 21 dni za krompir, robide, maline, jagode, česen, čebulo, šalotko, solato in jajčevce, 28 dni za namizne sorte grozdja, 42 dni za vinske sorte grozdja
|
Opozorila
| Sredstvo se uporablja v 10-14 dnevnih presledkih, odvisno od nevarnosti okužbe. Paradižnik se lahko prvie tretira 7 dni po presajanju. Sejani paradižnik se tretira, ko ima razvite 4 liste. Jagode tretiramo takoj po presajanju, z enkratnim zalivanjem. Špinačo tertiramo, ko ima razvitih 4-6 listov. Kumare, melone in buče tretiramo preventivno, v 14 dnevnih presledkih, največ štirikrat v rastni sezoni. Sredstvo se lahko, razen v kumarah, melonah in bučah, uporabi najvee 3 krat letno na isti površini oziroma nasadu. Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih. Sredstvo se lahko meša z drugimi sredstvi za varstvo vinske trte, krompirja in paradižnika. Pred uporabo se priporoča preizkus mešanja v manjši posodi.
|
Številka in datum dovoljenja
| SFS 9131 z dne 13.10.1999, do 30.08.2006
|