SAFARI
Proizvajalec

DU PONT de Nemours S.A., Francija

Zastopnik

AROPI d.d., Rače, Grajski trg 21

Formulacija

močljiva zrna (WG)

Aktivna Snov

triflusulfuron-metil 50 %

Strupenost

Sredstvo je razvrščeno med nevarne pripravke z oznakami Xi (dražilno) in R36 (draži oči). Zelo je strupeno za vodne organizme.

Uporaba

Kot herbicid za zatiranje enoletnega širokolistnega plevela po vzniku sladkorne in krmne pese in plevela v odmerku največ 120 g/ha. Uporablja se v 2-4 krat v odmerkih po 30-40 g/ha, pri čemer se zaradi boljše učinkovitosti priporoča dodajanje mineralnega olja v odmerku 0,5 l/ha ali močila v 0,1 % koncentraciji.

Priporoča se škropljenje z deljenimi odmerki (split aplikacija) 2-4 krat po vzniku pese:

- ko je plevel v fazi kličnih listov v odmerku 30-40 g/ha;

- ko je plevel ponovno v fazi kličnih listov v odmerku 30-40 g/ha;

- ko je plevel ponovno v fazi kličnih listov v odmerku 30-40 g/ha;

- po potrebi, če plevel še vedno kali v odmerku 30-40 g/ha.

Višji odmerki so namenjeni škropljenju manj občutljivega ali večjega plevela.

Zelo dobro deluje na baržunasti oslez ( Abutilon theophrasti ), breskovo dresen ( Polygonum persicaria ), ščavjelistno dresen ( Polygonum lapathifolium ), zebrat ( Galeopsis tetrahit ), nekatere kobulnice , kamilice ( Matricaria spp. ), srhodlakavi ščir ( Amaranthus retroflexus ) , koprive , navadni plešec ( Capsella bursa-pastoris ), drobnocvetni rogovilček ( Galinsoga parviflora ).

Slabše deluje na plezajočo lakoto ali smolenec ( Galium aparine ), pasje zelišče ( Solanum nigrum ) in jetičnik ( Veronica agrestis ), še posebej, če bil plevel ob škropljenju prevelik.

Sredstvo ne deluje na ozkolistni plevel.

Za izboljšanje delovanja je potrebno dodati herbicid na podlagi fenmedifama, desmedifama, etofumesata, kloridazona ali metamitrona za zatiranje širokolistnega plevela, na katerega SAFARI ne deluje dovolje dobro: bela metlika ( Chenopodium album ), mnogosemenska metlika ( Chenopodium polyspermum ), ptičja dresen ( Polygonim aviculare ), njivska vijolica ( Viola arvensis ), pasje zelišče ( Solanum nigrum ).

Za zatiranje ozkolistnega plevela je potrebno dodati herbicid, ki deluje na ozkolistni plevel.

Škropi se v času, ko je plevel v fazi razvoja kličnih listov ali dveh pravih listov.

Karenca

Zagotovljena s časom uporabe.

Opozorila

Toplo in vlažno vreme pospeši delovanje sredstva, medtem ko lahko nizke temperature in pomanjkanje vlage zmanjša njegovo učinkovitost. Da bi zagotovili dobro učinkovitost sredstva, tri ure po škropljenju ne sme deževati.

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Ob pravilni uporabi sredstvo ni fitotoksično za sladkorno in krmno peso. Na listih pese se lahko pojavi prehodna rumena barva, ki ne vpliva na nadaljnjo rast ali pridelek pese.

Sredstva se ne sme uporabiti pri temeraturah zraka, višjih od 25 ° C in kadar je pesa izpostavljena stresnim pogojem (zaradi napada škodljivih organizmov, neugodnih vremenskih razmer ali neugodnih rastnih razmer).

V primeru, da je posevek pese potrebno preorati, se lahko ponovno seje samo pesa.

Številka in datum dovoljenja

SFS 9024 z dne 11.02.1999, do 11.02.2004