Uporaba
| Za zatiranje:
jablanovega škrlupa
(
Venturia inaequalis
) in
hruševega škrlupa
(
Venturia pyrina
):
za preventivno tretiranje v 0,013 % koncentraciji oz. v odmerku 0,2 l/ha (1,3 ml na 10 l vode, oz. 2 ml na 100 m
2
), škropi se od stadija C-C3 do stadija I-J , ko plodovi dosežejo premer 10 mm v 7-10 dnevnih presledkih, kasneje v 12-18 dnevnih presledkih;
za kurativno tretiranje v 0,015 % koncentraciji oz. 0,3 l/ha (1,5 ml na 10 l vode, oz. 3 ml na 100 m2), škropi se v roku 96 ur po nastanku pogojev za okužbo, škropljenje se ponavlja v 6-9 dnevnih presledkih ali, ko zopet nastanejo pogoji za okužbo.
jablanove pepelovke
(
Podosphaera leucotricha
) pri blagih in srednjih okužbah v 0,013 % koncentraciji, oz. 0,2 l/ha (1,3 ml na 10 l vode, oz. 2 ml na 100 m
2
);
črne listne pegavosti kapusnic
(
Alternaria brassicae
),
suhe trohnobe zelja
(
Leptosphaeria macularis
in
Pseudocercosporella capsellae
) na
kapusnicah
v odmerku 0,3-0,5 l/ha (3-5 ml/100 m
2
), pri porabi vode 100-500 l/ha (1-5 l vode na 100 m
2
). Tretira se v razmaku 15 dni, najvee 4 krat letno na istem zemljišču. Prvič se tretira v fazi 5-7 lista;
pepelovke kobulnic
(
Erysiphe heraclei
) in
korenjevega listnega ožiga
(
Alternaria dauci
) v odmerku 0,3-0,5 l/ha (3-5 ml/100 m
2
), pri porabi vode 100-500 l/ha (1-5 l vode na 100 m
2
). Tretira se v razmaku 12-18 dni, največ 3 krat letno na istem zemljišču, ob pojavu infekcije;
listne pegavosti zelene
(
Septoria apiicola
) na gomoljni in stebelni
zeleni
v odmerku 0,3-0,5 l/ha (3-5 ml/100 m
2
), pri porabi vode 100-500 l/ha (1-5 l vode na 100 m
2
). Tretira se v razmaku 14 dni, največ 4 krat letno na istem zemljišču, ob pojavu infekcije;
jagodne pepelovke
(
Sphaerotheca aphanis
),
črne listne pegavosti paradižnika
(
Alternaria solani
),
okrogle listne pegavosti paradižnika
(
Septoria lycopersici
) in
paradižnikove pepelovke
(
Leveillula taurica
),
listnih pegavosti
, ki jih povzročajo glive iz rodov
Alternaria
in
Septoria
na
peteršilju
,
čebulne črnobe
(
Cladosporium allii
) in
rj
(
Puccinia
spp
.
) na
čebuli
,
poru
,
šalotki
,
česnu
in
drobnjaku
,
solatne pegavosti
(
Microdochium panattonianum
). Tretira se v 0,05 % koncentraciji (5 ml na 10 l vode) oziroma v odmerku 0,5 l/ha (5 ml na 100 m
2
) pri porabi vode 1000 l/ha (10 l vode na 100 m
2
), največ 4 krat letno na istem zemljišču ob pojavu infekcije;
v
rastlinjakih
:
|
Karenca
| 28 dni za jablane in hruške, 21 dni za kapusnice, jagode, peteršilj in solato, 14 dni za korenje, zeleno, čebulo, česen, šalotko, por in drobnjak, 3 dni za paradižnik in kumare.
|