SIMANEX 50 SC
Proizvajalec

MAKTESHIM AGAN CHEMICAL MANUFACTURERS Ltd., Izrael

Zastopnik

KARSIA Dutovlje d.o.o., PE Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana

Formulacija

koncentrirana suspenzija (SC)

Aktivna Snov

simazin 500 g/l

Strupenost

3. skupina

Uporaba

Za zatiranje večine vrst enoletnih širokolistnih in ozkolistnih plevelov :

  • v koruzi ( brez podsevka ) , ki se goji v monokulturi, samo na humidnih območjih (povprečne letne padavine nad 750 mm) v odmerku 2-3 l/ha (20-30 ml na 100 m 2 ), tretiramo po setvi, vendar pred vznikom koruze. Zaradi obstojnosti simazina v tleh v zadnjem letu gojenja koruze v monokulturi ne smemo uporabljati sredstev na podlagi simazina. Naslednje leto lahko na tretiranih zemljiščih sejemo le krompir in grah. Po končani pridelavi koruze v monokulturi ne smemo sejati občutljivih posevkov (pesa, lucerna, detelja, oljna ogrščica, tobak in drugo), medtem ko ozimno žito lahko sejemo po predhodnem ugotavljanju ostankov simazina v tleh.

  • v vinogradih in nasadih jablan ter hrušk starejših od 4 let, samo na humidnih območjih (povprečne letne padavine nad 750 mm) v odmerku 2-3 l/ha (20-30 ml na 100 m 2 ), tretiramo spomladi po obdelavi tal, vendar pred vznikom plevela. Ne priporoča se večletna, zaporedna uporaba (več kot 3 leta). Po uporabi sredstva najmanj 4 leta ne smemo dosajevati.

  • kot neselektivni herbicid na nekmetijskih zemljiščih v odmerku 2-3 l/ha (20-30 ml na 100 m 2 ), tretiramo spomladi pred vznikom plevela, ob opozorilu, da na tretiranih površinah najmanj 4-5 let ne smemo saditi okrasnih rastlin in drevja.

Karenca

91 dni za koruzo, za druge kulture je zagotovljena s časom uporabe.

Opozorila

Sredstvo se ne sme uporabljati na zelo lahkih (skeletnih in peščenih) tleh, na erozivnih zemljiščih, ob vodotokih in na zemljiščih z visoko podtalnico. Uporaba simazina na drugih območjih je omejena na porabo največ 1 kg/ha čistega simazina na lahkih tleh in največ 1,5 kg/ha čistega simazina na težjih tleh. Preprečiti moramo zanašanje sredstva na sosednje občutljive rastline. Da bi preprečili nalaganje simazina v tleh in da ne bi prišlo do odpornosti plevelov, lahko sredstva na osnovi simazina uporabljamo največ 2-3 leta zaporedoma. Na isti površini ga lahko uporabimo samo enkrat letno. Sredstvo ni primerno za uporabo na vodozbirnih območjih.

Številka in datum dovoljenja

SFS 8028 z dne 05.02.1998, do 05.02.2003