BETANAL TANDEM NEW
Proizvajalec

AVENTIS CropScience, Lyon, Francija

Zastopnik

AVENTIS CropScience d.o.o., Tržaška c. 132, Ljubljana

Formulacija

koncentrirana suspenzija (SC)

Aktivna Snov

fenmedifam 200 g/l + etofumesat 190 g/l

Strupenost

Sredstvo se ne uvršča med nevarne pripravke.

S-stavki so: 2-13-37-61.

Pripravek je strupen za vodne organizme, lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje.

Uporaba

Za zatiranje enoletnih širokolistnih in nekaterih ozkolistnih plevelov v sladkorni pesi .

Škropimo po vzniku sladkorne pese in plevela, ko plevel kali oziroma ko ima plevel največ en par pravih listov, in sicer:

  1. v deljeni (split) aplikaciji tretiramo v odmerku 1,5-2 l/ha pri dvakratni uporabi ob porabi vode 150 l/ha (15-20 ml v 15 l vode na 100 m 2 );

  2. v deljeni (split) aplikaciji tretiramo v odmerku 1-1,5 l/ha pri trikratni uporabi ob porabi vode 150 l/ha (10-15 ml v 15 l vode na 100 m 2 ).

Karenca

Karence ni.

Mejna vrednost za fenmedifam in etofumesat v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora je za sladkorno in krmno peso za koren 0,2 mg/kg ter za vrh in listje 1 mg/kg.

Opozorila

Sredstva ne uporabljamo pri temperaturi zraka nad 23 ° C, če pričakujemo nizke nočne temperature zraka (pod –1 ° C) oziroma dež, ali v primeru velikih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo (več kot 15 ° C). V vročih in sončnih dneh škropimo pozno popoldne ali proti večeru. Ob nenadnih hitrih spremembah vremena, po slanah, počakajmo s škropljenjem 1-3 dni, da se sladkorna pesa prilagodi na nove rastne razmere. Kadar je sladkorne pesa v stresu (zaradi napada škodljivcev, toče, zelo kislih tal, nenadne spremembe temperatur, zakasnelega delovanja talnih herbicidov, uporabljenih pred vznikom sladkorne pese, neustrezne globine setve, zaskorjenosti tal) počakamo s škropljenjem 1-3 dni, potem pa škropimo v krajših presledkih (4-7 dni) z nižjimi odmerki herbicida (1 l/ha). Če je listje sladkorne pese mokro ali vlažno ne škropimo. Počakamo, da se listi posušijo. Po dolgotrajnem deževju počakamo 1 dan, nato škropimo.

Po spravilu sladkorne pese je treba tla globoko preorati. Naslednji posevek v kolobarju ne sme biti pšenica. Koncentracija škropilne brozge ne sme biti manjša od 0,4 %, ker se manjša učinkovitost zatiranja plevela.

Pri delu moramo preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, podtalnice, izvirov in zajetij pitne vode tako, da škropimo v oddaljenosti najmanj 20 m od vodnega vira.

Pripravek lahko mešamo z drugimi herbicidi, ki se uporabljajo v sladkorni pesi.

Sredstvo lahko izzove prehodno toksičnost, vidno kot odmiranje vrhov in robov listja in depresivno rast pese. Po 3 do 4 dneh si sladkorna pesa opomore. Ta fitotoksičnost ne vpliva na količino in kakovost pridelka.

Številka in datum dovoljenja

32702225/01 z dne 3.7.2001, do 5.6.2011