BETTER 65 WG
Proizvajalec

Veterina d.o.o., Kalinovica, 10436 Rakov potok, Hrvaška v sodelovanju z Oxon Italia S p.a., Italia

Zastopnik

Pliva Ljubljana d.o.o., Dunajska 51, Ljubljana

Formulacija

močljiva zrnca (WG)

Aktivna Snov

kloridazon 65 %

Strupenost

Xi Dražilno.
R 43 Stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost.

S stavki so: S 2-13-36/37-61.

Pripravek je strupen za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje.

Uporaba

Zatiranje širokolistnega plevela v sladkorni, krmni in rdeči pesi . Uporabljamo ga pred vznikom pese in plevela ali po vzniku pese.

V bolj sušnih področjih ga uporabljamo pred setvijo v odmerku 4 kg na ha na lažjih tleh oziroma v odmerku 5 kg na ha na težjih in z organsko snovjo bogatejših tleh, ob porabi vode 200-300 l na ha (400-500 g pripravka v 20-30 l vode na 1000 m 2 ), ob plitki zadelavi na 2-3 cm globine.

V vlažnejših področjih ga uporabljamo po setvi pred vznikom pese v odmerku 3 kg na ha na lažjih tleh oziroma 4 kg na ha na težjih in z organsko snovjo bogatejših tleh ob porabi vode 200-300 l na ha (300-400 g pripravka v 20-30 l vode na 1000 m 2 ).

Zaradi razširitve delovanja na ozkolistne plevele priporočamo mešanje pripravka s herbicidi na osnovi metolaklora ali dimetenamida.

Pripravek lahko uporabljamo po vzniku pese v deljeni (split) aplikaciji. Število škropljenj je odvisno od stadija razvoja pese in odmerka uporabljenega pripravka.

  1. I. škropljenje - takoj po setvi v odmerku 2-3 kg na ha;
    II. škropljenje - ko ima pesa razvita dva prava lista v odmerku 2 kg na ha;

  2. I. škropljenje - ko ima pesa razvita dva prava lista, v odmerku 2 kg na ha;
    II. škropljenje - ko ima pesa razvita dva do štiri prave liste, v odmerku 2-3 kg na ha;
    III. škropljenje - ko ima pesa razvite štiri do šest pravih listov, v odmerku 2-3 kg na ha.

Prvič poškropimo, ko je plevel v razvojnem stadiju kličnih listov, oziroma ko se začne razvoj prvega para pravih listov. Naslednja škropljenja (drugo in tretje) opravimo v času ponovnega vznika plevela. Priporočeni presledki med škropljenji so 5 do 15 dni, kar je odvisno od vremenskih razmer in vrste tal.

Karenca

Za sladkorno, krmno in rdečo peso je karenca 91 dni; za listje krmne pese je 70 dni.

Mejne vrednosti ostankov kloridazona v oziroma na rastlinah in živilih rastlinskega izvora je 0,1 mg na kg sladkorne, krmne in rdeče pese.

Opozorila

Sredstvo se lahko na isti površini uporabi le trikrat letno, pri čemer skupni odmerek ne sme presegati 6 kg na ha.

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, vodnjakov, jezer in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Če uporabimo pripravek v času vznika posevka ali v stadiju kličnih listov sladkorne pese, ko uporaba ni dovoljena, se lahko pojavi prehodna fitotoksičnost ali pa pride celo do razredčitve posevka.

Sredstvo lahko mešamo s herbicidi na osnovi etofumesata, fenmedifama, desmedifama, klopiralida. Ne priporočamo mešanja s herbicidi, ki delujejo na ozkolistni plevel preko listov.

Številka in datum dovoljenja

3270247/01 z dne 12.03.2000, do 12.03.2010