AGIL 100 EC
Proizvajalec

MAKHTESHIM-AGAN, AGAN Chemical Manufacturers Ltd, ASHDOD, Izrael

Zastopnik

KARSIA Dutovlje d.o.o., Tržaška 132, Ljubljana

Formulacija

koncentrat za emulzijo (EC)

Aktivna Snov

propakvizafop 100 g/l

Strupenost

Xn Zdravju škodljivo.
R20 Zdravju škodljivo pri vdihavanju.
R36/38 Draži oči in kožo.
R43 Stik s kožo lahko povzroči preobčutljivost.
R65 Zdravju škodljivo: pri zaužitju lahko povzroči poškodbo pljuč.

S2-13-36/37/39-61-62.

Pripravek je okolju nevaren. Je strupen za vodne organizme: lahko povzroči dolgotrajne škodljive učinke na vodno okolje.

Uporaba

Sistemični herbicid za zatiranje enoletnega in nekaterih vrst večletnega plevela , kot so njivni lisičji rep ( Alopecurus myosuroides ), navadni srakoperec ( Apera spica - venti ), navadna kostreba ( Echionochloa crus galli ), muhviči ( Setaria spp. ), proso ( Panicum spp. ), latovke ( Poa spp. ), divji sirek ( Sorghum halepense ), plazeča pirnica ( Elymus / Agropyron / repens ), gluhi oves ( Avena fatua ), plazeča šopulja ( Agrostis stolonifera ), prstasti pesjak ( Cynodon dactylon ) in drugih v sladkorni in krmni pesi, fižolu, bobu, krmnem grahu, česnu, poru, šalotki, čebuli, zeleni, pastinaku, kapusnicah, paradižniku, korenju, špinači, repi, krompirju, oljni ogrščici, malinah, robidah, ribezu, koščičastem in pečkatem sadju, v rabarbari in beluših po žetvi, v jagodah samo pred cvetenjem in po končanem obiranju, v peteršilju , po vzniku in v širokolistnih okrasnih rastlinah :

  • proti enoletnim travam od stadija treh listov do sredine kolenčenja:
    1 l/ha (10 ml na 100 m
    2 ),

  • proti sirku , ko doseže višino 30-40 cm: 1 l/ha (10 ml na 100 m 2 ).

Karenca

Za ribez, jagode, maline, robide, sadje, rabarbaro in beluši je karenca zagotovljena s časom uporabe, 21 dni za špinačo in peteršilj, 28 dni za čebulo, korenje, pastinak, fižol, krompir in korene sladkorne in krmne pese, 56 dni za česen, kapusnice, por, repo, šalotko, zeleno, paradižnik, bob, 77 dni za listje sladkorne in krmne pese za silažo.

Opozorila

Sredstvo se lahko na istem zemljišču uporabi samo enkrat letno.

Pri tretiranju se mora preprečiti onesnaženje vodotokov, jezer, vodnjakov in vodnih izvirov s tem, da se tretira najmanj 20 m od njih.

Sredstvo, uporabljeno v predpisanem odmerku in na predpisan način, ni fitotoksično za navedene rastline. Ne sme se ga uporabljati v mladi čebuli za solato in ranem krompirju, v oljni ogrščici pa samo pred pričetkom cvetenja.

Sredstva se ne sme mešati s herbicidi na osnovi aktivnih snovi acufluorfen in imazetapir. Herbicide za zatiranje širokolistnega plevela se sme uporabiti šele 3 dni po uporabi sredstva.

Številka in datum dovoljenja

32702127/01 z dne 16.03.2001, do 26.01.2011