Izhlapevanje je fazni prehod, pri katerem snov preide
iz kapljevinskega v plinasto agregatno stanje. Če voda izhlapeva
iz rastlin pravimo pojavu tudi evapotranspiracija, če pa
iz površine npr. jezer, močvirij, predmetov ipd., pa se
pojav imenuje evaporacija (vir:http://www.minet.si/sola/slovarcek.php?id=1568§ion=2).
Izhlapevanje FFS se pojavi, ko ostanki FFS na površini (vode,
tal, rastline) preidejo iz tekoče v plinasto fazo.
Lastnosti, ki vplivajo na izhlapevanje FFS v ozračje
so:
- lastnosti medija: voda, tla, rastlina
- temperatura: višja kot je temperatura, večja je
težnja FFS, k izhlapevanju in večji je parni pritisk
- lastnosti FFS: parni pritisk
- tehnika nanosa FFS
Izhlapevanje iz površine rastlin, je določeno s parnim
pritiskom FFS, na katerega pa vpliva temperatura. Višja
kot je temperatura, večje je izhlapevanje.
Temperatura površine listov je lahko precej višja, kot
je temperatura okolice, še posebej npr. sredi dneva na jasen
dan, ko je sončno sevanje, ki pride do površine listja,
največje. FFS so na površini listja najbolj podvrženi izhlapevanju
takoj po nanosu FFS.
Izhlapevanje iz vlažnih tal je določeno s vsebnostjo
vlage v tleh ter z lastnostmi FFS: parni pritisk, sorpcija
in topnost v vodi. Izhlapevanje FFS iz vlažnih tal je opisano
z konstanto Henry-jevega zakona (Kh). Višja kot je Kh konstanta,
večja je verjetnost za izhlapevanje FFS iz vlažnih tal.
Ko FFS enkrat preidejo v zrak (vezani na prah, kot aerosoli,…)
so izpostavljena številnim procesom razgradnje (foto-degradacija,
oksidacija in hidroliza), lahko pa z zračnim tokom dosežejo
tudi dolge razdalje. Prav tako pospešijo izhlapevanje FFS
vroče suho ali vetrovno vreme in majhna velikost kapljic
FFS.
VIRI:
E.A. Kerle, J.J. Jenkins, and P.A. Vogue: Understanding pesticide persistence and mobility for groundwater and surface water protection:
http://www.extension.oregonstate.edu/catalog/pdf/em/em8561-e.pdf
|